Beyler, 2014 model 185 bin kilometredeki Ford Focus 1.6 TDCİ aracımda son iki haftadır acayip bir performans kaybı var. Özellikle sabahları araç soğukken vites geçişleri kemikli olmaya başladı, sanki şanzıman yağı özelliğini yitirmiş gibi vitese zor geçiyor. Geçen gün dik bir rampada kalkış yaparken araba devir alıyor, motor bağırıyor ama hızlanma sıfır. Resmen araç yerinde saydı, devir saati yükseliyor ama araba gitmiyor. Bu durumdan sonra araç içini fena bir balata kokusu sardı, sanki bir şeyler yanıyor gibiydi.
Ustanın birine gösterdim, Ağabey bunun debriyaj rulmanı bitmiş, volan da zarar görmüş olabilir, şanzımanı indirmemiz lazım dedi ama fiyatı duyunca bir duraksadım. Krank mili sensörü veya başka bir elektronik arıza mıdır diye OBD cihazıyla bilgisayara bağlattık ama herhangi bir hata kodu vermedi. Aracın kalkışlarda aşırı titreme yapması ve debriyaj pedalının iyice sertleşmesi beni iyice şüphelendirdi. Pedal eskisine göre çok daha yukarıda kavramaya başladı, ayağımı milimetrik çeker çekmez araba zıplamaya çalışıyor.
Aramızda bu işlerden anlayan ustalar veya tecrübeli arkadaşlar vardır illaki, tam olarak baskı balata bittiği nasıl anlaşılır? Sadece pedalın yukarıda kavraması ve kaçırma yapması yeterli bir kanıt mı yoksa volan dişlisinde veya baskı yaylarında oksitlenme veya kırılma gibi başka bir sıkıntı mı vardır? Eğer değişim gerekiyorsa sadece set mi değişmeli yoksa alt merkez ve diğer parçalara da girmek gerekir mi? Benzer bir durum yaşayıp boşuna masraf yapmadan nokta atışı çözüm bulan varsa bi el atsın.