Beyler başım dertte, haftalardır 2014 model 185 bin km’deki Passat B7 aracımda bir türlü çözemediğim garip bir mevzu var. Sabahları kaputu bir açıyorum, genleşme kabı resmen dibi görmüş, uyarı veriyor. İşin en sinir bozucu tarafı ise arabanın altına bakıyorum tek damla ıslaklık yok, park ettiğim yer her zaman kupkuru. Ustaya götürdüm, sisteme basınç bastılar, radyatör hortumları ve bağlantı yerleri pırıl pırıl çıktı. Yani resmen motor suyu eksiltiyor ama kaçak yok, usta da şaşırdı kaldı bu işe.
Gittiğim ikinci yer EGR valfi üzerinden soğutma suyunu egzoza basıyor olabilir dedi. Bir diğeri ise silindir kapak contası hafiften yanmış olabilir, suyu yanma odasına çekip buharlaştırıyordur diyor. Yağ çubuğunu çekip kontrol ediyorum, yağda bozulma veya sütlü bir görüntü yok, tertemiz. Egzozdan da öyle aşırı bir beyaz duman falan atmıyor ama her 3 günde bir üzerine yarım litre su eklemekten bıktım. Termostat gövdesinde de herhangi bir oksitlenme ya da sızıntı izi bulamadık, her yer kuru duruyor.
Sizce devirdaim pompasının keçelerinden kaçırıp motor bloğunun sıcaklığıyla anında kuruyor olabilir mi? Yoksa kalorifer peteğinde mi bir sıkıntı var? Arabanın içinde bazen hafif bir antifriz kokusu seziyorum ama taban halısında ıslaklık göremedim. Başına gelen, benzer bir durumu tecrübe eden varsa bir yol göstersin. Hangi sensör ya da parça bu gizli kaçağa sebep olur? Sanayide her kafadan bir ses çıkıyor, boş yere motoru açtırmadan bu işi nokta atışı nasıl çözeriz?