Bizim 2012 model 185 bin km’deki emektar Golf 6’da son zamanlarda ışıklarda beklerken devirde hafif bir titreme, sanki stop edecekmiş gibi silkeleme durumu vardı. Hafta sonu kolları sıvadım, hava filtresi borusunu falan söküp balata spreyi yardımıyla boğazı güzelce temizledim. İçinden resmen zift çıktı diyebilirim. Ancak temizlik bittikten sonra her şeyi yerine taktım, arabayı bir çalıştırdım ki devir saati 1500’den aşağı inmiyor. Isınınca düşer diye bekledim ama bu sefer de trafikte araba kendi kendine gaz vermeye, devir bir inip bir çıkmaya başladı.
İnternette biraz araştırdım, boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon yapılması gerekiyormuş ama bizim buralardaki ustalar biraz bin, kendi kendine alışır deyip gönderdi. Arabayı bir arkadaşın dükkanında cihaza bağlattım ama beyin ile kelebek ünitesi arasında sanki bir iletişim kopukluğu var gibi duruyor. MAP sensörü değerleri de bir tuhaf çıktı, acaba temizlik esnasında o hassas sensöre bir zarar mı verdim yoksa bu rölanti dalgalanması tamamen yazılımsal bir senkronizasyon hatası mı anlayamadım.
Eskiden sadece hafif titreme vardı, şimdi ise araba boşta çalışırken devir bir 800’e iniyor bir 1300’e fırlıyor. Krank mili sensörü ya da başka bir valf kaynaklı bir oksitlenme, temassızlık olabilir mi yoksa direkt yetkili servise gidip bilgisayarla mı müdahale ettirmem lazım? Daha önce başına gelen varsa, bu boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon işlemini bilgisayarsız çözmenin manuel bir yolu var mıdır, yoksa vcds ile mi bağlamak şart? Yardımlarınızı bekliyorum, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor sanayide.