2014 model 1.6 TDI Volkswagen Passat aracım var, şu an 182.000 kilometrede. Son bir haftadır debriyajda inanılmaz bir sertleşme başladı, sol bacağıma resmen kramp giriyor trafikte. Eskiden pamuk gibi olan pedal şimdi sanki altında takoz varmış gibi direnç gösteriyor. Özellikle sabahları araç soğukken vitese geçirmek tam bir işkence haline geldi. Geri vitese takarken cart diye ses geliyor, birinci vitese de zorla geçiyor. Sanayideki usta üst merkezden ya da debriyaj bilyası kısmındaki bir oksitlenme durumundan şüphelendi ama net bir şey söylemedi.
Açıkçası şanzımanı indirtmeden önce işin aslı nedir öğrenmek istiyorum. Debriyaj pedalı neden sertleşir sorusuna tam bir cevap bulamadım; kimi baskı balata bitmiştir diyor, kimi de debriyaj alt merkezindeki valf mekanizması bozulmuştur diyor. Hidrolik sıvısını kontrol ettim, eksilme yok ama rengi biraz kararmış gibi duruyor. Baskı balatanın ömrünü tamamlaması pedalın bu kadar kaskatı kesilmesine sebep olur mu yoksa sorun sadece hidrolik sistemdeki bir basınç kaybı ya da merkez silindiri kaynaklı mıdır?
Daha önce başına gelen veya bu işlerden anlayan arkadaşlar bir yol gösterirse sevinirim. Volant arızası olsa titreme yapar diye biliyorum ama bende sadece aşırı bir sertlik var. Boş yere komple set değişip binlerce lira bayılmak istemiyorum. Bu debriyaj pedalı neden sertleşir, ana sebep genellikle hangi parçadır? Tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum.