2012 model 215 bin kilometredeki Ford Focus aracımda geçen akşam eve dönerken başıma çok garip bir iş geldi. Önce kadranda akü lambası bir yanıp bir sönmeye başladı, sonra farların gücü gözle görülür şekilde düştü. Yolda giderken radyo kendi kendine kapandı, direksiyon bir ara sertleşir gibi oldu. Hemen sağa çektim, kontağı kapatıp tekrar açmayı denedim ama marş basmadı, tık tık ses geliyordu sadece. Belli ki akü bitti ama akü daha yeni sayılır, geçen sene almıştım. İnternette biraz bakınca alternatör şarj etmiyor belirtileri üzerine yazılanlara denk geldim, benim yaşadıklarım da birebir bunlarla örtüşüyor gibi duruyor.
Ertesi gün birinden takviye alıp arabayı çalıştırdım, sanayiye kadar zor attım kendimi. Bizim buradaki usta önce multimetreyle bir ölçüm yaptı, araç çalışırken şarj değerinin 12 voltun üzerine çıkmadığını söyledi. Akü kutup başlarında ciddi bir oksitlenme fark ettik, önce onları güzelce temizledik ama değerler yine de düzelmedi. Usta muhtemelen dinamonun içindeki konjektör ya da kömürler bitmiştir diyor ama komple diyot tablasının yanmış olma ihtimali de varmış. Ayrıca şase kablosu gevşemiş veya temassızlık yapıyor olabilir diye kontrol ettik, orada bir sorun görünmüyor.
Aranızda daha önce bu tarz bir sorun yaşayan var mı? Eğer sorun sadece kömürlerdeyse uygun fiyata kurtarırız diye düşünüyorum ama komple revizyon gerekiyorsa astarı yüzünden pahalıya gelecek. Alternatörün içindeki bilyalar da hafiften uğultu yapmaya başlamıştı zaten, açılmışken onları da değiştirmek lazım. Sizce bu alternatör şarj etmiyor belirtileri görüldüğünde direkt parçayı değiştirmek mi mantıklı yoksa içini mi açtırmalıyım? Tamirden sonra randıman alır mıyım yoksa bir ay sonra yine yolda bırakır mı? Tecrübesi olanlar yazarsa sevinirim.