Beyler bizim 2013 model 1.3 Multijet 172 bindeki emektar Linea son birkaç aydır iyice huzursuzluk vermeye başladı. Özellikle sabahları soğuk havada aracı çalıştırıp yerinden kıpırdatırken, direksiyonu sağa sola çevirdiğimde o meşhur Fiat Linea amortisör takozu sesi resmen kabine doluyor. Gıcır gıcır, sanki iki tane kuru lastik ya da metal birbirine sürtüyormuş gibi bir ses geliyor. Yola çıkınca da en ufak kasiste veya parke taşlı yolda ön taraftan lok lok diye bir vurma sesi alıyorum, sanki amortisör kulesi yerinden çıkacakmış gibi hissettiriyor.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide bir ustaya gösterdim, aracı lifte kaldırdık. Usta önce z-rotlar ya da rot başı gitmiştir dedi ama parçalarda bir boşluk göremedik, gayet sağlam duruyorlar. Amortisör kulelerinin olduğu kısımları incelediğimizde hafif bir oksitlenme ve toz birikmesi fark ettik. Usta oraları temizleyip biraz gres yağı sıktı, birkaç gün bin geçmezse bakarız dedi ama nafile. Ses bir gün kesilir gibi oldu, ikinci gün eskisinden daha şiddetli geri başladı. Direksiyonu çevirirken amortisör bilyası mı takılıyor yoksa bu takozlar mı ömrünü tamamladı bir türlü emin olamadık.
Aranızda bu sorunu daha önce yaşayıp kökten çözen var mı? Amortisör üst merkezindeki o rulmanları komple set olarak mı değiştirmek lazım yoksa sadece takoz değişimi yeterli olur mu? Bir de parçacıda orijinal Opar marka ile yan sanayi arasında ciddi fiyat farkı var, yan sanayi taktırsak ses hemen geri başlar mı? Amortisörlerin kendi milinde veya keçesinde bir kaçak yok ama bu gıcırtı artık can sıkıcı bir hal aldı, direksiyonun o eski yumuşaklığı da kalmadı. Tecrübeli arkadaşlardan çözüm önerisi bekliyorum.