Beyler 2014 model 165 bin kmdeki Ford Focus 1.6 Ti-VCT aracımda yaklaşık bir aydır rölantide titreme ve dalgalanma sorunu yaşıyorum. Özellikle ışıklarda durduğum zaman devir saati bir aşağı bir yukarı oynamaya başlıyor, sanki araba stop edecekmiş gibi silkeliyor. Soğuk motorda pek yapmıyor ama motor ısınınca bu dalgalanma iyice can sıkıcı bir hal alıyor. Klima açınca zaten araba iyice sapıtıyor, koltukta oturduğum yerde sarsıntıyı resmen kemiklerimde hissediyorum.
Geçen hafta bizim buradaki sanayiye götürdüm, usta boğaz kelebeği kirlenmiştir dedi, söktük güzelce temizledik. MAF sensörü ve rölanti valfi kontrol edildi, onlarda da görünürde bir sıkıntı yok dendi. Hatta bir yerlerden hava alıyordur diye vakum hortumlarına falan da baktık ama bir kaçak bulamadık. Bilgisayara bağladığımızda herhangi bir arıza kodu da vermiyor, bu da işi iyice zorlaştırıyor. Oksijen sensörü ya da ateşleme bobini yapar mı diye düşünüyorum ama boş yere parça değiştirip masrafa girmek de istemiyorum.
Daha önce başına gelen veya bu rölantide titreme ve dalgalanma sorunu için kesin çözüm önerisi olan var mı? Bazı arkadaşlar subap ayarı diyor ama araçta LPG yok, direkt benzinli kullanıyorum. ECU (motor beyni) tarafında yazılımsal bir durum olabilir mi yoksa mekanik bir arızayı mı atlıyoruz? Şimdiden fikir veren herkese teşekkürler, gerçekten artık arabadan soğuma noktasına geldim, masraf ettikçe sorun düzelmiyor.