Beyler selam, 2014 model 185 bin kilometredeki Ford Focus 1.6 TDCİ aracımda son birkaç haftadır acayip bir çekiş düşüklüğü var. Özellikle dik yokuşlarda gaza yüklendiğimde devir saati 3000-4000 devirlere fırlıyor ama araba yerinden kalkmıyor, sanki arkadan biri halatla çekiyor gibi tepki veriyor. Eskiden 3. vitesle rahatça çıktığım rampayı şimdi 2ye düşmeden bitiremiyorum. Debriyaj pedalı da iyice sertleşti, kütük gibi oldu ve kavramayı en üst noktada yapmaya başladı. Kendi kendime baskı balata bittiği nasıl anlaşılır diye düşünürken iyice canım sıkıldı, yolda bırakacak diye korkuyorum.
Geçen gün bizim sanayideki bir ustaya uğradım, adam şanzımanı indirmeden kesin konuşamam dedi ama krank mili sensörü veya şanzıman yağı kaçağı yüzünden balatanın yağlanmış olabileceğini de ekledi. Arabayı boşa aldığımda hafif bir titreme ve ses geliyor, debriyaja basınca ses kesiliyor; bu durum debriyaj bilyası ya da volan ile mi alakalıdır? Ayrıca vites geçişlerinde kemikli bir his var, sanki senkromençler zorlanıyor gibi. EGR valfi veya başka bir sensör hatası olsa arıza lambası yakardı diye düşünüyorum ama panelde tık yok.
Sizce bu belirtiler kesin balatanın bittiğine mi işaret? Evde kendi imkanlarımla yapabileceğim bir test var mı? Mesela el frenini çekip kalkmaya çalışsam baskı balata bittiği nasıl anlaşılır konusunda net bir fikir verir mi? Daha önce bu kmlerde Focus kullanıp benzer sorun yaşayan, volan ve set değişimi yapan arkadaşlardan tecrübe bekliyorum. Boşuna şanzımanı açtırıp masrafa girmeyelim, usta milleti hemen değişecek diyor geçiyor.