Beyler, bizim 2015 model Opel Astra J kasa 142.000 kmdeki emektarın üstünde geçen seneden kalma kışlıklar var. Maddi durumlardan ve iş güç yoğunluğundan bir türlü vakit ayırıp lastikçiye gidemedim, havalar da iyice ısındı malum. Geçen gün uzun yola çıktım, araba bildiğin yolda yüzüyor. Direksiyonu çevirince tepki süresi acayip uzadı, o eski keskinliği kalmadı. Kendi kendime sordum durdum kış lastiği yazın kullanılırsa ne olur diye ama acı tecrübeyle öğreniyorum sanırım. Özellikle asfaltın sıcaklığı arttıkça lastikler iyice vıcık vıcık oldu, fren mesafesi uzadı, sanki fren balatası bitmiş gibi bir his veriyor ama aslında lastiğin kauçuk yapısı sıcaktan kendini saldı.
Bugün sanayideki bizim emektar ustaya uğradım, bir baksana şu arabaya dedim. Usta arabayı bir sürdü, Oğlum sen canına mı susadın? diye fırçayı bastı. Lastikler aşırı ısındığı için ABS sensörü bile bazen saçma sapan uyarılar veriyor, yol tutuşu kaybolunca ESP sistemi de hata kodları düşürmeye başladı. Lastiklerin üzerindeki o vakum kanalları sıcaktan dolayı birbirine yapışmış, bildiğin hamur gibi olmuş. Usta, Hemen bir rot-balansçıya git, bunları söktür, porya ve jantlara da gereksiz yük bindiriyorsun, yakıtı da zaten %15 fazla yakarsın dedi. Gerçekten de yol bilgisayarına baktığımda değerler uçmuş gitmiş.
Ayrıca fark ettim ki yüksek hızda acayip bir uğultu yapıyor, sanki teker bilyası dağılmış gibi bir ses geliyor ama o da lastiklerin diş yapısının bozulmasındanmış. Kış lastiği yazın kullanılırsa ne olur sorusunun cevabı hem büyük bir güvenlik riski hem de cebimize ciddi zarar arkadaşlar. Şimdi mecbur dört tane yazlık alacağız, yoksa bu sıcak asfalt lastiği resmen eritiyor. Aranızda bu hatayı yapıp daha büyük arıza açan, oksitlenme veya benzeri teknik sorunlarla karşılaşan var mı? Özellikle disklerin ısınmasından dolayı bir yamulma yapar mı merak ediyorum.