Beyler, 2015 model 145 bin km’deki Opel Astra J kasa aracımda bir süredir çözemediğim bir sarsıntı problemi var. Geçen hafta çevre yolunda giderken fark ettim, araba 100-110 km/h hızı geçince direksiyon resmen elimde dans ediyor. İlk başta acaba rot başlarında mı sıkıntı var dedim ama alt takımı kontrol ettirdim, usta bunlar sağlam dedi. Özellikle sağ önden bir uğultu da geliyor gibi, porya bilyasından şüphelendim ama balansçıya gidince kafam iyice karıştı. Eleman jantta hafif bir salgı var gibi dedi ama net bir şey söylemedi. Şimdi merak ettiğim şu; bu jant yamukluğu nasıl anlaşılır, illa makineye mi bağlatmak lazım yoksa gözle bakınca belli olur mu?
İşin kötüsü geçen gün yağmurda bir çukura sertçe düştüm, ondan sonra ABS sensörü de arada bir yanıp sönmeye başladı. Belki de o darbeyle jantın formu bozuldu, porya bilyasına ya da sensörün okuyucusuna zarar verdi. Lastikleri de yeni almıştım aslında, balans ayarı yaptırdım ama usta kurşunları dizerken abi bu jant pek iştahlı dönmüyor dedi. Jant yamukluğu nasıl anlaşılır diye araştırırken kimi arkaya tak dene diyor, kimi torna lazım diyor. Eğer jantta yamukluk varsa bu durum lastik basınç sensörü verilerini de etkiler mi, yoksa o tamamen bağımsız mı çalışıyor? Tecrübesi olanlar bir el atarsa sevinirim, boşuna jant düzeltmeye para bayılmayalım.