Beyler başım dertte, 2013 model 1.6 benzinli Ford Focus aracım var, şu an 148 bin kilometrede. Geçen gün otobanda giderken araba bir anda yığıldı ve ekranda Ford Focus powershift şanzıman hatası uyarısı çıktı. Sağa çekip kontağı kapattım, biraz bekledim ama tekrar çalıştırdığımda vites geçişleri resmen birbirine girdi. Özellikle 1den 2ye geçerken sanki arkadan biri vuruyormuş gibi küt diye bir ses geliyor ve araba inanılmaz sarsılıyor. Geri vitese takınca ise bazen hiç geçmiyor, ekranda vites göstergesi yanıp sönüyor ama araba yerinden oynamıyor.
Hemen bizim buradaki sanayiye çektim, usta bilgisayara bağladı ve P0902 - Debriyaj Aktüatörü Devre Düşük ile P0606 - İşlemci Arızası kodlarını gördük. Usta direkt şanzıman beyni (TCM) bitmiş, değişmesi lazım diyor. Bu Ford Focus powershift şanzıman hatası kronik diyorlar ama bu yaşta bir araçta durduk yere TCM beyni neden bozulur anlamadım. Pinleri kontrol ettik, herhangi bir oksitlenme veya sıvı teması da görünmüyor. Acaba vites çatalı motorlarında mı bir sıkıntı var yoksa direkt beyni mi değiştirmeliyim? Sıfır beyin fiyatları zaten uçmuş durumda, revizyon yaptıran var mı aranızda?
Bir de dikkatimi çeken bir şey oldu; araba ısındıktan sonra bu hatayı daha sık yapıyor. Sabah soğukken ilk 10-15 dakika her şey normal, vitesler pamuk gibi ama trafik sıkışıp şanzıman ısınmaya başlayınca her şey sapıtıyor. Şanzıman sigortası ya da elektrik kablolarında bir kaçak olabilir mi? Benzer bir durum yaşayıp sadece yazılım güncellemesiyle veya şasi kablosunu güçlendirerek bu Ford Focus powershift şanzıman hatası uyarısından kurtulan oldu mu? Yoksa boşuna vakit kaybetmeyip direkt kavrama ve beyin setine mi gireyim? Masraf çok ağır çıkacak gibi duruyor, tecrübeli arkadaşlar bir akıl verirse çok sevinirim.