Beyler selam, 2015 model 142 bin kilometredeki Fiat Linea 1.3 Multijet aracımda bir süredir ciddi bir gürültü problemi var. Özellikle sabahları soğuk havada yola çıktığımda veya düşük hızlarda manevra yaparken direksiyonu çevirdiğim an ön taraftan tak tak diye vurma sesi geliyor. Kasislere girdiğimde de ön takım sanki yerinden çıkacakmış gibi bir boşluk hissi ve gürültü oluşuyor. İlk başta rot başı veya aks kafası bilyası mı dağıldı diye düşündüm ama ses direkt kulelerin tepesinden geliyor.
Dün sanayideki tanıdık bir ustaya gösterdim, kaputu açıp amortisör kulelerine baktığında direkt Fiat Linea amortisör takozu sesi bu, kronik arıza dedi. Bu modellerde amortisör takozlarının içindeki rulmanlar zamanla oksitlenme yapıyor ya da içindeki gres bittiği için metal metale sürtüyormuş. Usta komple ön amortisörleri indirip takozları ve bilyaları set olarak değiştirmemiz lazım diyor ama parça kalitesi konusunda kafam karıştı. Orijinal Opar mı taktıralım yoksa Sachs gibi markalar daha mı uzun ömürlü olur?
Ayrıca geçen hafta aracın z-rotları ve poyra rulmanlarını yeni değiştirdim, aslında ön takımı topladığımı sanıyordum ama bu ses iyice canımı sıkmaya başladı. Eğer bu Fiat Linea amortisör takozu sesi sorununu daha önce yaşayan varsa çözüm önerilerini bekliyorum. Sadece takozu yağlayıp geçsek kurtarır mı yoksa illa o kuleyi söküp parçayı mı yenileyeceğiz? Masraf iyice katlanmadan bir akıl verin, direksiyonu çevirmeye korkar oldum.