Beyler selam, elimde 2012 model bir Focus var, 1.6 dizel 185 bin kilometrede. Arabayı yaklaşık 2 senedir sorunsuz kullanıyordum ama geçen haftadan beri bir dert sardı başımı. Sabahları ilk marşta hiçbir sıkıntı yok, araba saat gibi çalışıyor ama motor ısındıktan sonra trafik ışıklarında falan durduğumda devir saati yerinde durmuyor. Bu rölantide titreme ve dalgalanma sorunu yüzünden arabanın içinde beşik gibi sallanıyoruz, resmen direksiyon elimde titriyor. Bazen devir o kadar düşüyor ki stop edecekmiş gibi oluyor, sonra kendi kendine gaz verip toparlıyor.
Hafta sonu bizim sanayideki tanıdık ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık ama ekranda net bir arıza kodu çıkmadı. Usta MAF sensörü kirlenmiştir dedi, sprey falan sıktı temizledi taktık ama değişen hiçbir şey olmadı. Sonra boğaz kelebeği ya da EGR valfi kurum bağlamıştır, bunları komple söküp temizlemek lazım dedi ama emin olamadığı için elletmedim. Yolda giderken çekişte veya hızlanmada hiçbir problem yok, yakıtı da her zamanki bilindik yerden alıyorum. Ama boştayken o ibrenin aşağı yukarı oynaması ve koltuğa vuran o sarsıntı aşırı sinirlerimi bozuyor.
Aranızda daha önce bu tarz bir durum yaşayan veya çözebilen var mı? Özellikle rölantide titreme ve dalgalanma sorunu için kesin şuraya baktır, kroniktir diyeceğiniz bir nokta var mı merak ediyorum. Acaba sensör soketlerinde bir oksitlenme mi var yoksa enjektör memeleri mi tıkandı diye düşünmeye başladım. Masraf iyice katlanmadan, motorun sağına soluna bilinçsizce dokunulmadan bu işi çözmek istiyorum. Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum.