Beyler yemin ederim sanayiye abone oldum, artık sinir katsayım tavan yaptı. 2012 model 215 binde Ford Focus aracım var, son 1 aydır araba resmen gitmem diye yemin ediyor. Yokuşta gaz kesiyor, ekranda Motor Arızası uyarısı verip kendini korumaya alıyor. Bilgisayara bağladık, P0299 koduyla turbo selenoid valfi ve EGR valfi arızası veriyor. Ustaya götürdüm, abi bunlar kurum bağlamış, temizleyelim geçer dedi, temizledik ama iki gün sonra yine aynı tas aynı hamam. Geçen gün iyice sapıttı, bu sefer de gaz kelebeği sensörü hata vermeye başladı. Sanayideki elektrikçi, tesisatın bazı yerlerinde oksitlenme olduğunu, motor beyni (ECU) girişlerinin kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor.
Artık bu masraflarla, bitmek bilmeyen sensör hatalarıyla uğraşacak ne vaktim ne de sabrım kaldı. Bu arabayı bu haliyle elden çıkarıp ya da yaptırıp hemen satmayı düşünüyorum. Kafamdaki asıl soru, bu arabadan kurtulunca 500 bin 700 bin TL arası alınacak arabalar listesinde hangisine yönelmek mantıklı olur? Sanayideki ustalar gel sana bi Corolla veya Civic alalım, sanayinin yolunu unut diyorlar ama piyasa o kadar karışık ki, hangi arabaya baksam bir kronik sorunu çıkıyor.
Şimdi sormak istediğim, bu Focusun turbo basınç ve elektrik arızasını kökten çözebilecek, gerçekten işinin ehli bir usta mı aramalıyım yoksa direkt satıp kurtulmalı mıyım? Eğer sat derseniz, 500 bin 700 bin TL arası alınacak arabalar içinde beni böyle yolda bırakmayacak, sensör arızasıyla, beyin oksitlenmesiyle uğraştırmayacak en mantıklı model hangisidir? Honda mı bakayım yoksa Toyota mı, ya da bu bütçeye daha modelli bir Egea mı mantıklı olur? Tecrübesi olanlar bir el atsın, valla araba sürmekten soğudum.