2012 model 1.6 TDCI Ford Focus aracım var, şu an 185 bin kilometrede. Geçen hafta uzun yola çıktığımda bir anda arabanın gidişi değişti, özellikle rampalarda bayılmaya başladı. Gaza yüklendiğim an dikiz aynasından gördüğüm kadarıyla arkası resmen kömür kamyonu gibi oluyor. Bu egzozdan siyah duman atması ve çekiş düşüklüğü sorunu canımı iyice sıkmaya başladı; sollamaya çıkarken araba resmen yığılıyor, turbo sanki devreye girmiyor ya da çok geç doluyor.
Bizim buradaki sanayide birkaç ustaya gösterdim, hepsi farklı bir şey söylüyor. Biri dedi ki turbo hortumunda çatlak olabilir, diğeri EGR valfi kurum bağlamıştır, temizlemek yetmez değişmesi lazım diyor. Bilgisayara bağladık, MAP sensörü verisinde dalgalanma görünüyor ama net bir arıza kodu da yakmıyor. Arabanın alt devirleri resmen ölü durumda, gaza basınca sanki biri arkadan çekiyor. Yakıt tüketimi de normalin çok üzerine çıktı, yol bilgisayarında 9-10 litrelikleri görmeye başladım.
Daha önce başına gelen var mı merak ediyorum, özellikle enjektör memelerinde bir işeme durumu söz konusu olabilir mi? Yoksa direkt turbo wastegate kısmına mı odaklanmalıyım? Boş yere dünya para harcayıp deneme yanılma yöntemiyle parça değiştirmek istemiyorum. İşin ehli bir arkadaş yol gösterirse çok sevinirim, araba resmen gitmiyor, duman yüzünden de arkadaki araçlardan utanır hale geldim.