Beyler selam, elimde 2012 model 185 bin kilometrede manuel bir Ford Focus var. Araba aslında canavar gibi ama son 1 aydır canımı sıkan bir durum peydah oldu. Özellikle araba soğukken değil de biraz yol yapıp şanzıman ısındıktan sonra vites geçişlerinde cartlama sesi gelmeye başlıyor. Birinci vitesten ikinciye çekerken cart diye bir ses duyuyorum, sanki dişliler birbirine sürtüyor da tam geçmiyor gibi. Debriyaja sonuna kadar basıyorum, paspasa değiyor ama yine de o metalin metale sürtme sesini kabinde resmen hissediyorum. Geri vitese takarken de bazen zorlanıyor, iki üç kere debriyaj tazelemem gerekiyor yoksa geçmiyor.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide şanzımancıya gösterdim. Usta direkt senkromeçler bitmiş, şanzıman inecek dedi ama başka bir yer de debriyaj üst merkezi veya hidrolik bilyasında kaçak olabilir, tam ayırmıyor diyor. Şanzıman yağını daha yeni değiştirdim, içinden çıkan yağda çok az çapak vardı ama rengi çok kötü değildi. Vites halatlarını kontrol ettirdik, onlarda bir boşluk yok gibi duruyor. Acaba şanzıman içindeki o sarı vites dişli grubu mu aşındı yoksa vites seçici mil veya baskı balatadaki bir yamulma mı buna sebep oluyor çözemedim. Özellikle yüksek devirde vites büyütürken ses daha da artıyor, resmen vites kolu elimde titriyor.
İşin garibi, araba stop halindeyken vitesler tıkır tıkır geçiyor, en ufak bir takılma yok. Ama motor çalışıp yük bindiği an o vites geçişlerinde cartlama sesi geri geliyor. Baskı balata setini en son 40 bin kilometre önce değiştirmiştim, acaba o zaman takılan parçada mı bir sıkıntı vardı yoksa şanzıman senkronizasyon halkaları mı veda ediyor? Arada vites kutusu üzerindeki müşür ve vites kulesi tarafına da baktırdım ama gözle görülür bir oksitlenme ya da kırık bulamadık. Daha önce başına böyle bir iş gelen, şanzıman indirmeden bu işi uygun yollu çözen var mı? Boşuna şanzımanı açtırıp dünyaya masraf etmek istemiyorum, tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum.