Beyler selam, geçen hafta bizim 2016 model 145 bin km’deki Ford Focus ile akşam karanlığında yoldaki derin bir çukura sertçe düştüm. O günden beri arabanın dengesi iyice şaştı. Düz yolda giderken direksiyonu bıraktığım an araba direkt sağa doğru meyil alıyor, direksiyonu tam düz konuma getirdiğimde ise araç yoldan çıkacakmış gibi sola yöneliyor. Özellikle 80-100 km hıza çıkınca direksiyonda bir güvensizlik ve hafif titreme hissediyorum. Kendi kendime rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır diye araştırırken ön iki lastiğin iç yanaklarının, dış tarafa göre daha fazla aşındığını fark ettim, bu da canımı iyice sıktı.
Dün mahalledeki rot-balansçıya uğradım, adam şöyle bir liftle kaldırıp baktı; rot başı ve salıncak burcu sağlam görünüyor ama makineye sokup değerleri görmeden net bir şey söyleyemem dedi. Bir de bu araçlarda EPS sensörü falan olduğu için acaba darbeden dolayı direksiyon açı sensörü mü sapıttı yoksa olay tamamen mekanik bir kayma mı çözemedim. Ön takımdaki ayar civatalarında biraz oksitlenme var diye usta sökerken kaynatabiliriz, iş uzayabilir diyerek gözümü korkuttu. Araba yolda giderken sanki yengeç gibi yan yan gidiyor, virajlarda eski keskinliği kalmadı.
Daha önce başına benzer bir durum gelen varsa tecrübelerini paylaşabilir mi? Sadece bir ayar ile kurtarır mıyız yoksa darbenin şiddetiyle aks mili veya Z-rot gibi parçalarda yamulma olmuş mudur? Lastikleri daha yeni almıştım, onları da düzensiz aşınma yüzünden çöpe atmak istemiyorum. Rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır sorusunun başka püf noktaları var mıdır, özellikle direksiyonu toplarken takılma yapması bu duruma işaret mi? Sanayiye gitmeden önce neyle karşılaşacağımı bilmek istiyorum.