2012 model 1.6 Chevrolet Cruze aracım var, şu an 145 bin kilometrede. Araçta yaklaşık 40 bin kmdir LPG takılı. Son birkaç haftadır özellikle rölantide aşırı titreme ve sabahları ilk marşta stop etme gibi sorunlar yapmaya başladı. Işıklarda durduğumda devir saati kendi kendine oynuyor, sanki araba tekliyor gibi sarsıyor. Performans zaten yerlerde, hafif bir yokuş görse hemen bayılıyor, vites düşürsem de araba bir türlü toparlamıyor.
Sanayideki ustaya gösterdim, önce bir kompresyon testi yaptık. 2. ve 4. silindirde basınç değerleri çok düşük çıktı. Usta direkt senin subaplar gitmiş, LPG bu motorlardaki magnezyum subapları zamanla eritmiş dedi. Silindir kapak contası ve subap lastikleri de değişecek, hazır kapak açılmışken eksantrik mili ve subap gaydlarını da kontrol ederiz dedi. Bu aşamada artık fabrikasyon subap yerine kesin çözüm olan çelik subap taktırmak istiyorum.
Şu anki piyasa şartlarında Chevrolet Cruze çelik subap maliyeti işçilik ve rektefiye dahil ortalama ne kadar tutuyor? Usta parça, tornacı masrafı ve kendi el emeği için toplam bir rakam çıkardı ama fiyatlar çok değişken olduğu için emin olamadım. Daha yeni bu işlemi yaptıran ya da yakın zamanda sanayiden fiyat alan arkadaşlar varsa güncel maliyetler hakkında bilgi verebilir mi? Ayrıca bu işlemden sonra arabanın yakıt tüketimi ve çekişinde belirgin bir düzelme oluyor mu, tecrübe edenler yazarsa çok makbule geçer.