Beyler benim 2014 model Volkswagen Golf 7 araç var, şu an 165 bin kilometrede. Son bir haftadır özellikle sabahları aracı ilk çalıştırdığımda ve düşük hızlarda frene bastığımda acayip bir ıslık sesi gelmeye başladı. Sanki metal metale sürtüyormuş gibi bir gıcırtı var ama sürekli değil, bazen yapıyor bazen kesiyor. Jantların arasına baktım balatalar epey incelmiş duruyor ama gösterge panelinde herhangi bir uyarı falan yanmadı. Bizim bu araçlarda fren balatası bittiği sesinden anlaşılır mı yoksa illaki o balata ikaz kablosu kopup arıza lambası yakana kadar beklemek mi lazım?
Daha önce başıma geldiğinde sanayideki usta balata bitmiş ama diskleri de tornalatman lazım demişti, o zaman disk yüzeyi çok bozulmuştu. Şimdi yine aynı masrafa girmek istemiyorum. Acaba fren kaliperi içinde bir sıkışma mı var yoksa pabuçlar tamamen mi bitti çözemedim. Fren pedalında da hafif bir yumuşama hissediyorum, sanki eskisi gibi yukarda tutmuyor. ABS sensörü veya hidrolik sistemiyle alakalı bir durum olabilir mi, yoksa disklerdeki tozlanma ve oksitlenme mi bu sesi yapar? Özellikle yokuş aşağı inerken o sürtünme sesi iyice artıyor, sanki balatanın içindeki o sert metal katman diske değmeye başlamış gibi hissettiriyor. Tecrübeli olanlar bir akıl versin, sese göre mi hareket edeyim yoksa direkt sanayinin yolunu mu tutayım?