Beyler selam, 2014 model 165 bin kilometredeki Ford Focus aracımda son bir haftadır acayip bir sertlik var. Özellikle dur-kalk trafiğe girdiğimde sol bacağım resmen uyuşuyor, pedala basarken sanki altında taş varmış gibi bir dirençle karşılaşıyorum. Sabahları araba soğukken bir tık daha yumuşak ama motor ısındıktan sonra debriyaj iyice kemik gibi oluyor. Kendi kendime debriyaj pedalı neden sertleşir diye araştırırken internette çok farklı bilgiler gördüm, kafam iyice karıştı. Kimisi baskı balata bitmiş diyor, kimisi debriyaj üst merkezi ömrünü tamamlamış diyor.
Geçen gün sanayiye uğradım, usta şöyle bir bastı pedalın tepesine baskının şemsiyeleri özelliğini yitirmiş, değişecek dedi. Ama vites geçişlerinde herhangi bir cırtlama ya da kaçırma hissetmiyorum, sadece pedal aşırı sert. Acaba debriyaj alt merkezindeki hidrolik hattında bir tıkanıklık veya bir valf arızası olabilir mi? Hidrolik yağını kontrol ettim eksilme yok ama rengi biraz kararmış, acaba sistemde bir oksitlenme mi oluştu da basıncı tam iletemiyor? Pedal bazen en altta takılı kalacakmış gibi hissettiriyor ama geri topluyor.
Daha önce başına gelen varsa tecrübelerini paylaşsın lütfen. Baskı balata setini komple değiştirmek epey maliyetli, boşuna masraf yapmayalım. Eğer sorun sadece bir sensör veya merkez değişimiyle çözülecekse boşuna şanzımanı indirmeyelim diye düşünüyorum. Debriyaj pedalı neden sertleşir noktasında net bilgisi olan veya benzer kilometrede bu sorunu yaşayan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Özellikle bu volan ve bilya kısmındaki aşınmalar pedal üzerinde bu kadar aşırı direnç oluşturur mu? Cevaplar için şimdiden eyvallah.