Beyler bende 2018 model 1.3 Multijet Egea var, araç şu an 115 bin kilometrede. Geçen ay yoldaki derin bir çukura sert girdim, sol ön jant bildiğin yamuldu. O darbeyle birlikte ABS sensörü de sapıttı, panelde arıza lambasını yaktı. Sanayide ustaya gösterdim, poryayı falan kontrol ettik, şükür porya bilyası sağlam çıktı ama jantın değişmesi şart dedi. Ben de hazır değiştirmişken şu üzerindeki kapaklı teneke jantlardan kurtulup arabayı biraz gösterecek güzel bir çelik jant takımı alayım diyorum. Ama bir türlü karar veremedim, fiat egea ya hangi jant gider sizce? Arabanın rengi kurşun gri, çok sırıtsın istemiyorum ama şöyle biraz ağır, klas dursun niyetindeyim.
İnternette 17 inçlik orijinal Lounge paket jantlarına baktım ama konforu çok öldürür mü diye çekiniyorum. Şu an üzerindekiler 16 inç orijinal ebat. Eğer 17ye geçersem çamurluk davlumbazı sürtme yapar mı ya da direksiyon kutusuna ekstra yük bindirip bizim kronik elektrikli direksiyon motoru (City mod) arızasını tetikler miyiz? Malum Egeaların ön takımı öyle çok aman aman sert darbeleri sevmiyor. Bir de ofset (ET) değerleri meselesi var; yanlış jant seçip tekeri çok dışarı taşırırsak hem muayenede kalırız hem de rot-balans ayarı tutmaz diyorlar.
Daha önce jant değişimi yapan veya bu işlerden anlayan abilerim, kardeşlerim bir yol göstersin. Araba zaten yazılımlı değil, jantlar ağır gelirse yakıtı çok etkiler mi? Bir de bu bijon aralığı mevzusunda Egea için en ideal ölçü nedir, flanş veya adaptör falan kullanmadan direkt cuk diye oturacak model öneriniz var mı? Hem görüntü düzelsin hem de arabanın yürüyen aksamına, aks kafasına zarar vermeyelim istiyorum. Deneyimlerinizi ve fiat egea ya hangi jant gider sizce soruma yönelik estetik fikirlerinizi bekliyorum.