2014 model 185 binde Focus 1.6 TDCİ aracım var, son iki haftadır başıma gelmeyen kalmadı. Geçen hafta otobanda 120-130 ile giderken bir anda hararet ibresi sona dayandı, hemen sağa çekip stop ettim. Kaputu bir açtım ki genleşme kavanozunun kapağından su resmen dışarı fışkırıyor, sistemde acayip bir basınç var. Radyatör üst hortumunu ellediğimde kaskatı kesilmişti, sanki içinde su değil de taş var. Bizim sanayideki ustaya götürdüm, önce termostat takılı kalmıştır dedi değiştirdik, sonra devirdaim pompası kanatçıkları aşınmıştır devir yapmıyordur dedi onu da sıfırladık ama sorun hala devam ediyor. Araba rölantide çalışırken su kabına dikkatli bakınca alttan sürekli ince ince hava kabarcığı geldiğini fark ettim.
Usta şimdi de silindir kapak contası yanık testi yapmamız lazım, eğer testteki kimyasal sıvı sarıya dönerse motoru açacağız dedi. Bu testin güvenilirliği nedir, daha önce kendi aracında uygulatan var mı? Arabanın çekişinde veya gidişinde şimdilik bir düşüş hissetmiyorum ama sabahları ilk marşta sanki bir saniye tekleme yapıyor, sonra hemen düzeliyor. Yağ çubuğunu çektiğimde herhangi bir tahinleşme veya köpürme görmedim ama yedek su deposunun çeperlerinde hafif bir yağlanma ve is karası seziyorum. Acaba EGR valfi mi sızdırıyor yoksa direkt üst kapaktan mı şüphelenmeliyim?
Daha önce başına gelen varsa bir yol göstersin, boş yere motoru indirip dünyaya masraf etmeyelim. Silindir kapak contası yanık testi kiti alıp kendim denesem net sonuç alır mıyım yoksa kompresyon testine mi girmeliyim? Bir de bu işin işçiliği şu an piyasada ne kadar, tecrübeli arkadaşlar bir el atsın. Araba soğuyunca basınç düşüyor ama 10-15 km yol yaptıktan sonra borular yine şişiyor, fan açsa bile o basınç tahliye olmuyor.