2016 model Nissan Qashqai J11 kasa 1.6 dCi aracım var, şu an 145 bin kilometrede. Geçen hafta uzun yola çıktığımda araç durup dururken devir yükseltmeye ama hızlanmamaya başladı. Özellikle rampa yukarı çıkarken Nissan Qashqai şanzıman sorunu iyice kendini belli etti, sanki debriyaj kaçırıyor gibi bir his veriyor. Kenara çekip stop ettim, biraz bekleyince düzelir gibi oldu ama şehir içine girince dur-kalk trafikte araç iyice sapıtmaya başladı, vites geçişlerinde resmen silkeleme ve arkadan birisi vuruyormuş gibi sert bir tepki veriyor.
Sanayideki tanıdık bir şanzımancıya götürdüm, bilgisayara bağladıklarında şanzıman beyni ve selonoid valf hataları verdi. Usta, şanzıman yağının renginin çok karardığını ve içinde metal talaşlanma olabileceğini söylüyor. Şanzıman ısınınca sistem muhtemelen basınç düşürüyor ve kendini korumaya alıyor. Basınç sensörü tarafında bir oksitlenme ya da kablo tesisatında bir temassızlık olabilir mi diye sordum ama usta direkt revizyon gerekebilir, bu CVTlerin kronik derdi dedi. Masraf kalemleri çok yüksek çıkıyor, şanzıman yağı ve filtresi değişiminin bu aşamada bir faydası olur mu yoksa parayı çöpe mi atmış olurum emin değilim.
Daha önce bu tarz bir durum yaşayan, özellikle J11 kasada bu sıkıntıyı düşük maliyetle çözen oldu mu? Bazı yerlerde şanzıman yağı soğutucusu tıkandığında da benzer belirtiler gösterdiğini okudum. Aracın altından bazen böyle sürtme sesi gibi ince bir metalik ses de geliyor. Şanzıman revizyonuna girmeden önce yazılımsal bir güncelleme ya da sadece valf grubu değişimiyle bu Nissan Qashqai şanzıman sorunu çözülür mü? Başından bu dert geçenlerden acil fikir bekliyorum, sanayide durduk yere komple şanzıman indirtip kucağa oturmayalım.