Geçen hafta sonu 145 bin kilometredeki 2017 model Passat’la memleketten dönerken Bolu tarafında taze dökülmüş asfalt çalışmasına denk geldim. Yolun sağ şeridini yeni sermişler, ne bir uyarı levhası var ne de şerit kapatmışlar. Kapı eşiklerinden tutun da ön tamponun altına, hatta kaputun ucuna kadar her yer kapkara zift içinde kaldı. Eve gelip arabayı park edince fark ettim, güneşin altında da iyice kurumuş, taş gibi olmuş. Özellikle ön park sensörü çevresine çok sıçramış, şu an sensörler saçma sapan ötüyor. Bu zift tabakası sensörlerde oksitlenme yapar mı ya da park yardım modülü beynine yanlış sinyal gönderip arıza lambası yaktırır mı diye uykularım kaçtı.
Davlumbaz içleri ve jantların kolları zaten zift yuvasına dönmüş durumda. Benzinlikte tazyikli su tuttum ama banamısın demedi, sanki boyayla bütünleşmiş namussuz. Boya koruma falan da kalmamış, arabanın o pürüzsüz yüzeyi gitti, elimi sürünce zımpara kağıdı gibi geliyor. Sanayideki kaportacı arkadaşa uğradım, gaz yağıyla sileriz ama verniği yakabiliriz, riskli dedi. Başka bir usta da mazot sür geç diyor ama plastik aksamlara ve fitillere gelirse oraları kurutup çatlatır diye korkuyorum. Gerçekten tecrübe etmiş birinden akıl almaya ihtiyacım var; bu zift lekesi arabadan nasıl çıkar, boyaya ve hassas sensörlere zarar vermeden hangi kimyasalı kullanmalıyım?
Bir de bu meret sadece kaportada değil, kapı içlerindeki fitil boşluklarına kadar girmiş. Acaba demir tozu temizleyici ya da özel zift sökücü spreyler işe yarar mı yoksa direkt profesyonel bir pasta cila mı yaptırmak lazım? Sensörlerin hassasiyetini bozmadan o bölgeyi nasıl arındırabilirim? Soketlere sıvı kaçırmadan bu pisliği söküp atmamın en güvenli yolu nedir? Hafta sonu bu işe girişeceğim, kıymetli tavsiyelerinizi bekliyorum.