Bizim 2014 model 140lık Leon FR var, 145 bin devirdik geçen ay. Araba her şeyiyle orijinaldi ama o turbo sesini, o tıslama sesini biraz daha duyayım diye gittim geçen hafta bizim buradaki egzozcuya, güzelinden bir açık hava filtresi kiti taktırdım. Ses falan aslında on numara oldu, gaza yüklenince o emiş sesi fena ama sanki araba alt devirlerde biraz sağırlaştı, eski o atikliğini kaybetti gibi hissettim. Asıl mesele ise yakıt ibresinde. Eskiden şehir içi 7.5 - 8 litre yakan araba şu an yol bilgisayarında 11 litreden aşağı düşmüyor. Bastığımdandır dedim ama sakin kullanımda bile fark bariz ortada.
Kafama takılan soru şu; bu açık hava filtresi yakıtı artırır mı yoksa benim arabada başka bir sıkıntı mı baş gösterdi? Bugün sanayideki usta MAF sensörü yani hava akışmetresi kirlenmiş olabilir, açık filtredeki yağ sensörün ucuna yapışınca beyin değerleri yanlış okur dedi. Hatta oksijen sensörü de bu durumdan etkilenip aracı zengin karışıma düşürüyor olabilirmiş. Arabayı cihaza bağladık aslında arıza lambası yakmıyor ama değerler bir garip çıkıyor.
Daha önce başına gelen var mı? Filtreyi söküp orijinal kazana dönsem bu yakıt hemen eski haline gelir mi yoksa yazılımla falan mı oynamak lazım? Emiş valfi tarafına çok sıcak hava çektiği için mi bu kadar yakıyor yoksa bu kitin montajında mı bir hata yaptık çözemedim. Filtreyi taktığımızdan beri araç rölantide de hafif bir titreme yapmaya başladı. Tecrübesi olanlar bir el atarsa sevinirim, depoyu yetiştiremez olduk bu gidişle.