Beyler başım 2012 model 245 bin kilometredeki Passat 1.6 TDI aracımla dertte. Geçen hafta sabahları ilk çalıştırmada hafif bir duman görüyordum ama havadandır, soğuktandır diye pek üstünde durmadım. Ancak bugün yolda giderken dikiz aynasından fark ettim, gaza biraz sert asılınca arkası resmen sis bulutu gibi oluyor. Egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım diye kara kara düşünmeye başladım çünkü dumanın rengi bildiğin yağ yaktığını işaret ediyor. Aracın çekişinde de eski ataklık kalmadı, sanki bir şeyler arabayı geriye doğru çekiyor.
Sanayide her zaman gittiğim usta üstünkörü bir baktı, turbo milinde boşluk olabilir ya da supap lastikleri ömrünü tamamlamıştır dedi. Yağ çubuğunu çektiğimde seviyenin de minimumun bile altına indiğini gördüm, araç resmen yağ eksiltiyor. Krank mili sensörü veya başka bir elektronik arıza mıdır diye bilgisayara bağlattık ama beyin kısmında herhangi bir hata kodu da düşmemiş. İşin kötüsü usta motoru bir açarsak segmanlara kadar gideriz, bu da sana çok ciddi maliyet çıkarır diyor. Daha önce başına böyle bir iş gelen veya bu kilometredeki dizel araçlarda benzer sorun yaşayan var mı?
Özellikle motor soğukken bu durum çok daha belirginleşiyor, motor biraz ısınınca duman miktarı azalır gibi oluyor ama tam kesilmiyor. Turbo revizyonu mu yaptırmalıyım yoksa direkt motorun içine mi girmek lazım emin olamadım. EGR valfi ya da benzeri bir tıkanıklık bu kadar yoğun mavi dumana sebep olur mu? Bu beladan en az masrafla nasıl çıkarız, tecrübesi olanlar bir yol gösterirse çok sevinirim, uykularım kaçtı masraf çıkacak diye.