2014 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT aracım var, şu an 168 bin kilometrede. Son bir iki haftadır araba resmen gitmiyor, sanki arkadan birisi asılıyor gibi bir ağırlık var üstünde. Özellikle rampalarda bayılmaya başladı, vites küçültmekten canım çıktı. Egzozdan da böyle garip, çürük yumurta gibi pis bir koku gelmeye başladı. Sanayideki ustaya uğradım, adam şöyle bir bindi tur attı, Katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır biliyor musun evlat, araba nefes alamıyor resmen bu dolmuş dedi ama tam emin olamadım. Bilgisayara bağladığımızda oksijen sensörü (O2 sensörü) verilerinde dalgalanma gözüküyor fakat lamba bazen sönüyor bazen yanıyor.
Daha önce başıma gelmediği için işkillendim, usta hemen içini boşaltalım ya da değiştirelim moduna girdi. Aracın ateşleme bobini ve bujilerini daha yeni orjinaliyle değiştirdim, yani ateşleme tarafında bir sorun olduğunu sanmıyorum. Ancak rölantide çalışırken arabanın altından böyle zırıltı gibi, metalik bir ses geliyor. Gaz verince sanki bir şey içeride sallanıyor gibi ses yapıyor. Acaba bu meret gerçekten tıkandı mı yoksa egzoz manifoldu tarafında mı bir kaçak var çözemedim.
Sizce katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır, bunun sanayideki usta gözüyle değil de kesin bir kontrol yöntemi var mıdır? Emisyon testine soksam orada belli olur mu? Bir de bu zırıltı sesi ve çekiş düşüklüğü direkt bu parçaya mı işaret eder yoksa beyin (ECU) hatalı sinyal gönderiyor olabilir mi? Boş yere dünya para harcamak istemiyorum, tecrübesi olanlar bir el atsın.