Dün akşam otobanda 110-120 km/h civarı hızla giderken arabadan bir anda metal çarpma sesi geldi ve motor aniden stop etti. Hemen sağa çektim, kontağı çevirdiğimde marş motoru dönüyor ama motorun sesi çok tuhaf ve boş geliyor, sanki kompresör hiç yokmuş gibi boşa dönüyor. Araba 2014 model Ford Focus 1.6 TDCİ, şu an 188 bin kilometrede. En son ağır bakıma girdiğinde usta trigerin vaktinin yaklaştığını, setin değişmesi gerektiğini söylemişti ama iş yoğunluğundan bir türlü fırsat bulup servise gidemedim, ihmal ettik. Şimdi korkum şu; acaba subaplar piston kafasına vurdu mu? Eksantrik mili veya krank sensörü bu durumda zarar görmüş müdür?
Sanayideki tanıdık bir ustayı aradım, telefonda Senin motor ya sente atlamış ya da kayış koparmış, silindir kapağının sökülmesi lazım dedi. Çekiciyle dükkana bıraktım ama içim hiç rahat değil. İnternette araştırırken kafam çok karıştı, triger kayışı koparsa ne olur masrafı ne kadar diye kara kara düşünmeye başladım. Eğer sadece subap eğilmesiyle kurtarırsak kapak taşlama, yeni conta ve rektefiye ile iş biter mi yoksa piston kolu çıkarmaya kadar gider mi?
Daha önce başına gelen varsa, işçilik ve parça fiyatları güncel olarak ne civarda tutar? Valf iticileri, piyano tuşları ve devirdaim pompası da değişecek sanırım, parça fiyatları aldı başını gitti. Bir de bu durumda beyin arızası ya da sensör oksitlenmesi gibi yan sorunlar çıkar mı? Tecrübesi olanlar, yakın zamanda motor yaptıranlar tahmini bir rakam söylerse bütçemi ona göre ayarlayacağım, şimdiden teşekkürler.