Geçen hafta bizim 2018 model 115 bin km’deki siyah Passat’ı güneş yanıklarından koruyalım, boyası biraz kendine gelsin diye sanayide tanıdık bir boyacıya bıraktım. Eleman güya pasta cila yaptı, arabayı teslim alırken dükkanın içinde ışıklar altında mis gibi parlıyordu, hiçbir sorun yoktu. Ama ertesi gün öğle sıcağında güneşin altına bir çıktım, arabanın her yerinde örümcek ağı gibi yansımalar, garip dalgalanmalar var. Resmen boyanın canına okumuşlar, polisaj makinesini düzgün tutmayı bilmeyen adama makineyi verirsen sonuç bu oluyor. Şimdi güneş vurdukça o yansımalar resmen arabadan soğuttu beni, moralim altüst oldu. İnternette araştırıyorum ama herkes farklı bir şey söylüyor, bu pasta cila hareleri nasıl giderilir diye dert yanıyorum resmen.
İşin daha can sıkıcı tarafı, eleman pasta yaparken ön tamponun oraya tazyikli suyu veya o kimyasal ilacı fazla kaçırmış herhalde. O günden beri park sensörü kafayı yedi, durduk yere ötüp duruyor. Acaba soketlerde bir oksitlenme mi oldu yoksa sensörün beyni mi karıştı bir türlü çözemedim. Bir de kapı fitillerinin kenarlarına o pasta pisliği dolmuş, kurumuş resmen taş kesilmiş, ne yaptıysam çıkmıyor. Boyayı parlatacağız, kılcal çizikleri yok edeceğiz diye gittik, hem görsel hem de teknik olarak başımıza bir sürü iş aldık. Geçen ay zaten şanzıman valf grubunu değiştirmek için dünya para bayıldım, şimdi bir de bu boya düzeltme işiyle uğraşıyoruz.
Daha önce başına böyle bir durum gelen, bu detailing işlerinden anlayan usta var mı aranızda? Hangi hare giderici pedini veya hangi marka cilayı kullanmak lazım? Dolgulu ürünler mi daha mantıklı yoksa direkt ince bir aşındırıcı mı geçmek gerekiyor? Profesyonel bir dükkana gidip bir dünya para dökmeden önce evde kendi imkanlarımla bu durumu toparlayabilir miyim? Özellikle siyah araç sahiplerinden bu pasta cila hareleri nasıl giderilir konusunda tecrübe ve acil çözüm önerisi bekliyorum, yoksa bu gidişle komple temizlik boyasına sokacağız arabayı.