Bizim 2018 model 140 bin kilometredeki Passat 1.6 TDI için geçen sene ciddi bir bütçe ayırıp seramik kaplama yaptırmıştım. Arabayı aldığımda boyası biraz yorgundu, dedim bari şöyle bir parlasın, kendine gelsin. Uygulamayı yapan arkadaş bana 3 yıl boyunca kışın tuzdan, yazın güneşten korur demişti ama daha üzerinden 10-11 ay geçmesine rağmen araba eski parlaklığını kaybetti. Yıkarken o boncuklanma etkisi neredeyse tamamen bitti, kaputun üzerinde su duruyor gitmiyor. Merak ettiğim konu şu, piyasa ağzıyla değil de gerçek kullanıcı deneyimiyle bu seramik kaplama ne kadar dayanır, biz mi çok şey bekliyoruz?
Geçenlerde sanayide bir tanıdığın dükkanına çektim, çocuk boya ölçüm cihazı ile mikron değerlerine baktı, hani boyada bir incelme falan yok ama yüzey bildiğin matlaşmış. Özellikle ön tamponun oralarda, park sensörü ve far fıskiyesi deliklerinin çevresinde hafiften beyaz bir oksitlenme gibi tortular oluşmaya başladı. Sanki seramik tabakası oradan kalkmış da kireç bağlamış gibi bir görüntü var. Ustaya sordum, abi senin aracın yağmur sensörü bile etkilenir yanlış şampuan kullanırsan dedi ama ben hep kaliteli, pH nötr ürünler kullandım. Yine de bu kadar kısa sürede etkisini yitirmesi moralimi bozdu.
Forumda bu işlerle uğraşan çok kişi olduğunu biliyorum, tecrübelerinize ihtiyacım var. Seramik kaplama ne kadar dayanır sorusuna verilen o 3-5 yıllık süreler sadece satış stratejisi mi? Bir de bu kaplamanın ömrünü uzatmak için illaki her yıkamadan sonra o pahalı cilalardan mı atmak gerekiyor? Eğer öyleyse seramiğin ne anlamı kalıyor, her türlü biz uğraşacaksak? Sanayideki boyacılar boşver seramiği, 6 ayda bir pasta cila yap geç diyorlar, kafam iyice karıştı. Bu işin teknik bir püf noktası, sigortası veya atlanan bir aşaması mı var, yardımcı olursanız sevinirim.