Beyler selam, elimde 2016 model 145 bin kmde bir Volkswagen Golf 7 var. Arabayı yeni aldım sayılır, ufak tefek kozmetik işlerine gireyim diyorum. Geçen gün plaka aydınlatmalarını beyaz LEDe çevirirken arka taraftaki plaka aydınlatma soketinde bir oksitlenme fark ettim, hatta kurcalarken sigorta kutusunda kısa devre yaptırdım, bir iki ampul patladı ama hallettim. Hazır elim değmişken şu eski, kenarları yamulmuş ve rengi solmuş plakaları atıp yerine şöyle jilet gibi duran bir APP plaka bastırayım diyorum. Ama kafam çok karışık, son dönemde denetimlerin çok arttığını söylüyorlar. APP plaka yasak mı cezası var mı diye kime sorsam farklı bir şey söylüyor, ortalık bilgi kirliliği dolu.
Bazı yerlerde mühürlü olursa sorun olmaz diyorlar, bazıları ise karakterler standart dışıysa direkt trafikten men sebebi diyor. Arabada zaten geri görüş kamerası ve park sensörü falan var, dış görünüşü bozmadan biraz daha şık dursun istiyorum ama durduk yere de akşam akşam polisle papaz olmayalım. Geçen gün sanayide bir ustaya danıştım, eskiden geçiyordu ama artık araç beyni hatası gibi başını ağrıtır, polis gördü mü direkt ceza makbuzunu keser dedi. Plaka üzerindeki karakterlerin kalınlığı veya fontu yüzünden Tüvtürk muayenesinden ağır kusurla dönenler varmış, bu işin aslı astarı nedir?
Özellikle İstanbul trafiğinde veya şehirler arası yolda çevirmeye girince polisin tavrı ne oluyor merak ediyorum. Plaka çerçevesindeki o siyah çizgileri silince veya karakterleri pleksiye gömünce direkt ceza puanı mı işleniyor? Aranızda yakın zamanda bu yüzden ceza yiyen veya muayenede kalıp orijinal plaka bastırmak zorunda kalan var mı? Şimdiden tecrübe paylaşanlara teşekkürler, boşuna para verip sonra sökmekle uğraşmayalım, devletle de durduk yere davalık olmayalım.