2012 model 1.6 e-HDi otomatik vites Citroen C4 aracım var, şu an 168.500 kilometrede. Geçen gün akşam trafiğinde eve dönerken ekranda aniden Service ışığıyla beraber Citroen C4 vites kutusu arızası uyarısı belirdi. Araba o an 3. vitesteydi ve vites yükseltmedi, devir yükselmesine rağmen araç vitese geçmeyince mecburen sağa çekmek zorunda kaldım. Kontağı kapatıp 5 dakika bekledikten sonra çalıştırdığımda uyarı gitti ama vites geçişlerinde aşırı bir sarsıntı ve küt diye bir ses gelmeye başladı. Özellikle 1den 2ye geçerken araba resmen silkeliyor, sanki arkadan birisi vuruyormuş gibi tepki veriyor.
Bugün tanıdık bir ustaya gösterdim, cihaza bağladık ama net bir şey söyleyemedi. Şanzıman beyni üzerinde bir temassızlık olabilir dedi, soketleri falan kontrol etti ama oksitlenme göremedik. Başka bir şanzımancı ise bu modellerdeki vites robotu içindeki basınç tüpü ömrünü tamamlamış olabilir ya da selenoid valf değişimi gerekebilir diyor. İşin kötüsü arıza bazen hiç yokmuş gibi davranıyor, bazen de vites düşürürken takılı kalıyor. Arabayı bu şekilde kullanmaya korkar oldum, yolda kalma riski çok yüksek.
Daha önce bu Citroen C4 vites kutusu arızası ile karşılaşan, revizyon yaptıran veya direkt parça değişimiyle kurtulan var mı? Debriyaj setini (baskı balata) yaklaşık 20 bin km önce değiştirmiştim ama kalibrasyon ayarından mı kaynaklanıyor yoksa elektrik tesisatında mı bir sıkıntı var çözemedik. İstanbul Avrupa yakasında bu işin piri olan, özellikle Citroenin bu MCP şanzımanlarından gerçekten anlayan usta tavsiyesi olan varsa çok makbule geçer. Şanzımanı komple indirmeden bu basınç değerlerini veya valfleri kontrol ettirebileceğimiz bir yer arıyorum.