Beyler başım bir süredir 2012 model 245 bindeki Ford Focus 1.6 TDCİ aracımla dertte. Sabahları soğuk motorda marşa bastığımda arkalık resmen sis bulutu gibi oluyor, ortalık bir anda masmavi dumanla doluyor. Motor biraz ısınınca duman azalıyor gibi görünüyor ama yola çıkıp gaza yüklendiğimde dikiz aynasından yine o rengi görüyorum. Yağ seviyesini kontrol ettim, son 2 bin kilometrede yaklaşık yarım litreden fazla eksiltmiş. Egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım diye kendi kendime sormaktan yoruldum, geçen hafta bizim buradaki sanayiye çektim arabayı.
Usta ilk bakışta turbodan şüphelendi, turbo mili boşluk yapmış olabilir ya da pallerden yağ basıyordur dedi. Intercooler borularını sökünce içinde bir miktar yağlanma gördük ama asıl korkum motorun içine girmek. Daha önce başına gelen var mı? PCV valfi yani karter havalandırma valfi tıkalı olsa bu kadar yoğun duman yapar mı yoksa direkt subap lastikleri mi bitti dersiniz? Araba çekişten pek düşmedi ama duman mevzusu hem çevreye rezil ediyor hem de içimi kemiriyor.
Bir de bazıları piston segmanları aşınmıştır, motor istiyor bu araba diyor. Enjektör dibinde ya da yanma odasında bir sıkıntı olsa dumanın rengi siyah olur diye biliyorum, bu gördüğüm resmen yanık yağ mavisi. Krank devir sensörü veya benzeri bir elektronik arıza mıdır diyeceğim ama dumanın rengi ve yağ eksiltmesi direkt mekaniği işaret ediyor. Revizyona girmeden, üst kapak açılmadan bu işi çözmenin bir yolu var mı? Yoksa direkt rektefiyecinin yolunu mu tutalım? Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum, masraf çok açılır mı?