Beyler bizim 2015 model Astra J 1.6 dizel var, 145 bin kilometreyi devirdi. Geçen gün yağ soğutucusundan ufak bir sızıntı yapmıştı, ustaya götürüp hallettirdik ama motorun her tarafı yağ içinde kaldı. Üstüne bir de toz toprak binince blok resmen çamur bağladı, kaputu açınca insanın içini karartıyor. Sanayideki usta boşver kalsın böyle, bir şey olmaz diyor ama ben bu görüntüden acayip rahatsızım. Kendi başıma temizleyeyim diyorum ama bir yandan da cesaret edemiyorum.
İnternette biraz baktım ama kafam çok karıştı, herkes ayrı bir telden çalıyor. Kimisi basınçlı suyu bas geç diyor, kimisi sakın sürme beyin yanar diyor. Şimdi bu arabada bir sürü elektronik aksam var, özellikle krank devir sensörü veya enjektör soketleri su alırsa yolda bırakır diye korkuyorum. Bir de soketlerde oksitlenme yaparsa sonrasında arıza lambasından kurtulamayız herhalde. Sigorta kutusunu, beyin girişlerini ve kablo demetlerini poşetle kapatıp girişsem bile risk var mı merak ediyorum.
Aramızda daha önce bu işe kalkışan veya profesyonel yapan var mı? Asıl merak ettiğim konu motor yıkama zararlı mı nasıl yapılır, yani hangi kimyasalları kullanmak lazım, tazyikli su yerine buhar mı daha güvenli olur? Bazı yerler köpük sıkıp öylece bırakıyor ama o kimyasallar hortumlara, plastik aksama zarar verir mi diye de düşünmeden edemiyorum. Tecrübesi olanlar yol gösterirse sevinirim, durduk yere başımıza büyük masraflar açmayalım.