2014 model Ford Focus Titanium paket aracım var, şu an 168 bin kilometrede. Son birkaç aydır özellikle parke taşlı yollarda veya düşük hızda hafif bozuk zeminde giderken direksiyonun altından acayip bir tıkırtı gelmeye başladı. Vallahi ford focus direksiyon kutusu tıkırtısı canımı sıktı, her çukurda lokur lokur ses duymaktan arabayı satma noktasına geldim. Sanki ön takım tamamen dağılmış gibi hissettiriyor ama asfalt yolda veya yüksek hızda en ufak bir titreme ya da ses yapmıyor.
Geçen hafta sanayiye bizim ustaya götürdüm, arabayı lifte kaldırdık. Rot başlarına, z rotlara ve salıncak burçlarına tek tek baktık, onlarda herhangi bir boşluk veya deformasyon görünmüyor. Usta, direksiyon mili üzerindeki mafsaldan veya kutunun içindeki meşhur tıkırtı burcundan yapabileceğini söyledi. Hatta acaba hidrolik valf kısmında mı bir sıkıntı var diye düşündüm ama dışarıya herhangi bir yağ sızıntısı falan da yok. Bilgisayara bağladığımızda direksiyon beyni herhangi bir hata kodu da vermiyor, yani sorun tamamen mekanik duruyor.
Şimdi bu kutuyu revizyona mı göndersem yoksa tamir takımı alıp sanayide mi hallettirsem karar veremedim. Bazıları o tıkırtı burcunu teflon malzemeden torna yaptırıp hallediyor ama ne kadar uzun ömürlü olur emin değilim. Aranızda bu kronik mevzuyu daha önce yaşayıp da kesin çözüm bulan, şurasına baktır diyecek birisi var mı? Her usta ayrı bir telden çalıyor, iyice kafam karıştı, sürüş keyfim kalmadı. Bir de bu elektrikli direksiyonlarda oksitlenme falan yapıp bu tarz seslere sebep olan başka bir soket veya parça var mıdır?