2015 model 1.6 CDTI 136lık Astra J kasa aracım var, daha 160 bin kilometreyi yeni devirdik ama dertleri bir türlü bitmek bilmedi. Geçen gün trafikte dur-kalk yaparken araba birden vitesi boşa attı ve ekranda Şanzıman Güç Aktarımı Denetleyin uyarısı çıktı. Kenara çektim, kontağı kapatıp açtım ama düzelmedi. Bizim buradaki şanzımancı ustaya çektik, bilgisayara bağlayınca şanzıman beyni üzerinde basınç hatası olduğunu gördük. Selenoid valfler mi tıkandı yoksa mekatronik içinde bir kaçak mı var derken usta komple revizyon şart dedi. Daha önce de oksijen sensörü arızası yüzünden üç kere sanayiye gitmiştim, bu seferki masraf iyice belimi büktü.
İşin aslı artık bu kronik sorunlardan ve sürekli arıza lambası görmekten canım yıldı. Şanzıman yağı soğutucusu, valf gövdesi derken sanayide usta usta gezmek istemiyorum. Arabayı yaptırıp bu yıl içinde elden çıkartmayı düşünüyorum ama yerine ne koyacağım meçhul. Piyasada o kadar çok seçenek var ki insan hangisine güveneceğini şaşırıyor. Şimdiden araştırmalara başladım, özellikle 2026 yılı gibi piyasanın daha da oturacağını düşünürsek, şöyle kronik arızası olmayan, vites geçişleri kemikli ve sağlam bir model bakıyorum.
Sizce bu süreçte hangi markalara yönelmek lazım? Tork konvertörlü tam otomatikler mi yoksa yeni nesil hibritlerin şanzıman sistemleri mi daha uzun ömürlü olur? Özellikle sanayi ağzıyla söylemek gerekirse taş gibi diyebileceğimiz Otomatik vites araba tavsiyesi 2026 listesi yapsak sizce ilk üçte hangi modeller olur? Japon grubunun sağlamlığı mı yoksa Avrupa konforu mu, hangisi başımızı ağrıtmaz? Tecrübeli arkadaşlardan bu dertten beni kurtaracak, ileriye dönük sağlam bir fikir bekliyorum.