2011 model 1.4 TSI Passat var bende, araç 210 bin kilometreyi devirdi. Hafta sonu çoluk çocuk memlekete niyetlendik, yola çıkmadan önce bagajı bir kurcalayayım dedim. Malum bizim yolların sağı solu belli olmaz, stepneye bir bakayım dedim ki lastik resmen bitmiş, havası tamamen inmiş. Bagaj havuzunun olduğu yerde hafif bir rutubet ve oksitlenme fark ettim, muhtemelen tahliye tıpalarından ya da fitillerden su alıyor, o da sibop iğnesine falan mı zarar verdi nedir anlamadım. Kompresörü bağladım ama bu ince tip, donut dedikleri yedek lastiğin üzerinde değerler de iyice silinmiş, hiçbir şey okunmuyor.
Normal lastiklere genelde 32-33 basıp geçiyoruz ama bu ince lastiğin yapısı çok farklı duruyor. Bijon anahtarını denedim, bijonlar sökülüyor sıkıntı yok ama bu havayı düşük bırakırsak yolda takınca jantı eğeriz diye korkuyorum. İnternette kimi 40 bas demiş kimi 60 demiş, iyice kafam karıştı. Bu stepne lastik hava basıncı kaç olmalı diye size bir danışayım dedim. Bir de bu araçlardaki TPMS sensörü stepnede olmadığı için arıza lambası da yakmıyor, şans eseri bakmasam yolda kalsak perişan olacağız.
Bagajdaki o dar alanda stepne yuvası içinde duran ince lastiğin ideal PSI değeri nedir? Yüksek basınç bassak lastiğin gümleme riski var mı? Daha önce bu ince lastiği kullanmak zorunda kalan veya lastikçide falan tam basıncını gören varsa bir yardımcı olsun. Stepneye yanlış hava basıp da yolda hem janttan hem lastikten olmayalım, tecrübeli arkadaşlardan cevap bekliyorum.