2014 model Ford Focus 1.6 TDCİ aracım var, şu an 185 bin kilometrede. Son bir aydır özellikle kasislerden geçerken veya hafif bozuk yollara girdiğimde ön taraftan lok lok diye tabir ettiğimiz o sinir bozucu sesler gelmeye başladı. Direksiyonu sağa sola ani kırdığımda araba resmen yolda geziyor, eski o keskin tutuşu kalmadı. Geçen hafta sanayiye gittim, usta aracı liftte kaldırdı ama eliyle bir sallayıp bir şey yok dedi gönderdi. Fakat içim rahat etmedi, çünkü yüksek hızda frene bastığımda direksiyonda bir titreme ve aracın burnunda sağa doğru bir çekme hissediyorum.
Kendi imkanlarımla kanala inip baktığımda tabla burcu arızası belirtileri nelerdir diye araştırdım ve bendeki durumun tam olarak bu olduğunu fark ettim. Burçların etrafındaki kauçuk kısımlar resmen yarığına ayrılmış, hatta metal metale sürtmeye başlamış. Bu durum sadece ses yapmakla kalmıyor, aynı zamanda lastiklerin içten yenmesine de sebep oluyor sanırım. Hazır öntakıma girmişken sadece burçları mı değiştireyim yoksa komple tabla mı almak mantıklı? Ayrıca usta bakarken rot başı ve amortisör takozu sağlam dedi ama bu sallantı yüzünden ABS sensörü kabloları falan zarar görür mü diye korkuyorum.
Bir de geçen gün fark ettim, araba durduğu yerde direksiyonu çevirirken hafif bir kıtırtı yapıyor. Bu da mı tabla burcu arızası belirtileri arasındadır yoksa direksiyon kutusundaki bir oksitlenme veya mil arızasıyla mı alakalıdır? Daha önce bu kilometredeki bir Focusta benzer sorun yaşayan, tabla burçlarını değiştirince konforu geri gelen var mı merak ediyorum. Teknik olarak rot ayarı tutmaması ve fren anındaki o dengesizlik beni çok yordu. Şanzıman takozu veya alt merkez valf gibi parçalarla alakası yoktur diye düşünüyorum ama tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.