Beyler başıma öyle bir iş geldi ki bir haftadır çıkamadım işin içinden, kafayı sıyıracağım. Araba 2014 model Ford Focus 1.6 TDCİ, daha 185 bin kilometrede ama son günlerde resmen canımdan bezdirdi. Otobanda 110-120 ile sakin sakin gidiyorum, tam sollamaya çıkacağım devir yükselecekken araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden olur bu? Gaz pedalına ne kadar basarsam basayım araç hiçbir şekilde tepki vermiyor, sanki birisi arkadan arabayı tutuyormuş gibi yığılıp kalıyor. Sağa çekip kontağı kapatıp açınca düzeliyor ama 10-15 kilometre sonra yine aynı senaryo tekrarlıyor.
Geçen bizim buradaki sanayide ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık yakıt ray basıncı düşük gibi bir hata kodu verdi. Mazot filtresini daha yeni değiştirdik, enjektörlere baktık bir sorun yok dediler. Ama sorun hala devam ediyor ve özellikle rampa yukarı zorlayınca araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden diye sormadığım usta kalmadı. Kimisi EGR valfi kurum yapmış tam açmıyor diyor, kimisi krank mili sensörü temassızlık yapıyor ya da soketlerde oksitlenme var ondan yapar diyor. İşin garibi her usta farklı bir yerini kurcalamak istiyor ama kesin çözüm söyleyen yok.
Bir de şunu fark ettim, motor soğukken pek yapmıyor ama iyice ısınıp fan açma seviyesine gelince bu durum sıklaşıyor. Acaba turbo selenoid valfi mi basıncı kaçırıyor yoksa aracın motor beyninde (ECU) mü bir sıkıntı var anlamadım. Gaz kelebeği konum sensöründen şüpheleniyorum ama boş yere de parça değişip dünyaya para dökmek istemiyorum. Daha önce başına gelen, özellikle Focus 3 grubunda bu derdi yaşayıp çözebilen var mı? Resmen yola çıkmaya korkar oldum, sollama yaparken araba yığılınca karşıdan gelenle burun buruna geliyoruz, can güvenliği de kalmadı. Yardımlarınızı bekliyorum.