Beyler selam, bizim emektar 2015 model Opel Astra J kasa 1.6 CDTI 136lık makine şu an 185 bin kilometrede. Son zamanlarda motorun sesi bayağı bir değişti, özellikle sabahları ilk çalıştırmada sanki içeride metal metale sürtüyor gibi bir tıkırtı geliyor. Sanayideki usta yağın özelliğini kaybettiğini, viskozitesinin bittiğini söylüyor ama ben en son bakımı 12 bin km önce yaptırmıştım. Turbo milinden de hafiften ıslık sesi gelmeye başladı, usta yağlama zayıf kalıyor, turbo beslemesi tıkanmış olabilir diyor.
Geçen hafta uzun yolda giderken göstergede anlık yağ basınç sensörü uyarısı verdi, hemen kenara çekip stop ettim. Karter tapasını söküp yağı boşalttığımızda yağ resmen zift gibi olmuş, içinden resmen kurum bağlamış parçalar aktı. Krank sensörü tarafında bir sıkıntı var mı diye baktırdım ama usta direkt yağın özelliğini yitirdiğini ve yağ pompasının süzgecini tıkamaya başladığını iddia ediyor. Bu dizel makinelerde aslında kitapçık 15 bin km diyor ama Türkiye şartlarında ve bu kilometredeki bir araç için motor yağı değişimi kaç km de yapılır tam emin olamadım.
Arada bir de DPF (Dizel Partikül Filtresi) doluyor, araç sürekli rejenerasyona giriyor. Bu durum yağın içine mazot karışmasına ve yağın kalitesinin çok hızlı bozulmasına neden oluyormuş diye duydum. Aranızda bu CDTI motoru kullanan veya benzer tecrübesi olan var mı? Yağ değişimini 7-8 binlere mi çekmek lazım yoksa 10 bin ideal mi? Özellikle turbo revizyonu gibi 30-40 bin liralık masraflarla karşılaşmamak için en güvenli aralık nedir, tecrübeli arkadaşlar bir el atsın.