Beyler geçen hafta 2016 model, güya 85 bin kilometrede diye tertemiz görünümlü bir Megane 4 Touch paket satın aldım. Alırken ekspertize soktuk, motor performansı %92 çıktı, kaportada da bir şey yok dediler. Ama arabayı birkaç gündür kullanıyorum, iç aksamdaki yıpranmalar kafamı çok kurcalamaya başladı. Direksiyonun derisi bildiğin parlamış, vites topuzundaki yazılar silinmeye yüz tutmuş. Hatta sol cam açma düğmesinin üzerindeki boya bile kalkmış durumda. Bu kadar düşük kilometreli bir araçta bu kadar deformasyon olması hiç normal gelmiyor, sanki araç 200 binden geriye çekilmiş gibi bir his var içimde.
Dün bizim sanayideki elektrikçi ustaya uğradım, gösterge panelinde anlık bir kararma olmuştu. Bilgisayara bağlayınca abs sensörü ve oksitlenme kaynaklı basit bir hata verdi ama usta girmişken şanzıman beynindeki kayıtları da kurcaladı. Orada çalışma saati ile kadrandaki veriler birbiriyle pek örtüşmüyor gibi dedi. Tam emin olamadık çünkü bu modellerde beyne müdahale edince bazen iz bırakmıyorlarmış. Kendi kendime soruyorum; gerçekten bu kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır, bunun kesin bir yolu yok mudur? PTT avm üzerinden sorgulama yaptım, muayene kayıtları sıralı duruyor ama adam her muayene öncesi km düşürdüyse onu da yakalayamıyoruz.
Aracın motor kaputunu açtığımızda enjektör kütüğü etrafında ve turbo hortumlarında terleme gördüm, usta bu yaşta bu kmde araba terleme yapmaz diyerek şüphemi iyice körükledi. ECU (beyin) üzerindeki log kayıtlarından ya da airbag modülündeki verilerden gerçek kmyi okuyabilecek bir cihaz veya yöntem bilen var mı aranızda? Servis bakımları da 60 binden sonra dışarıda yapılmış, kayıtlar kopuk. Bu işin hilesini hurdasını nasıl ortaya çıkarırız, tecrübeli arkadaşlar bir el atsın.