Beyler 2012 model 185 bin km’deki Jetta 1.6 TDI aracımda son birkaç haftadır bitmek bilmeyen bir marş derdi başladı. Havalar biraz soğumaya görsün, sabah kontağı çevirdiğimde araba en az 10 saniye marş basıyor, resmen aküyü bitirecek noktaya geliyor. Bir kez çalıştıktan sonra gün içinde hiçbir sıkıntı yok, yarım marşta hemen alıyor ama o ilk çalıştırma tam bir işkenceye dönüştü. İnternette çok dolandım ama net bir şey bulamadım, araba sabahları zor çalışıyor sebebi yakıt sisteminden mi yoksa elektriksel bir durumdan mı bir türlü ayırt edemedik.
Geçen gün bizim mahalledeki ustaya bıraktım, bilgisayara bağladılar ama motor kontrol ünitesi yani beyin tarafında hiçbir hata kodu gözükmüyor. Akü kutup başlarında hafif oksitlenme vardı, onları güzelce temizledik, şarj dinamosunu ölçtürdüm değerler gayet güzel çıktı. Isıtma bujileri patlak olsa arıza lambası yakar dediler ama yine de kontrol ettirdim, usta sağlam olduğunu söyledi. Marş motoru gayet iştahlı çeviriyor ama motor bir türlü yakıtı alıp ateşleyemiyor. Krank devir sensörü ya da yakıt geri dönüş valfi üzerinde durmaya başladık, bunlar kaçırma yaparsa sistemde basınç düşer diyorlar.
Mazot filtresini orjinaliyle değiştireli daha 3 bin km olmadı, acaba filtre kabından bir yerden hava mı alıyor? Enjektörlerin geri vermesi ya da ray hattındaki bir sızıntı bu duruma neden olur mu? Bir de bazıları yakıt pompası sabahları geç doluyor olabilir diyor. Başına daha önce böyle bir iş gelen veya şu parçaya mutlaka baktır diyen varsa yardımlarınızı bekliyorum. Her sabah marşa basarken çalışacak mı diye stres yapmaktan yoruldum.