Bizim 2012 model Honda Civic FB7 kasa, 215 bin kilometredeki emektarın bu ay vize vakti geldi çattı. Geçen gün bagajı boşaltırken tesadüfen tankın üzerindeki etikete baktım, imalat tarihi 2014 yazıyor. Yani 10 senelik ömrünü dolduralı birkaç ay olmuş. Şimdi kara kara düşünmeye başladım, bu LPG tankı tarihi geçerse ne olur diye sağa sola sormaya başladım. Bizim buradaki sanayideki bir usta hiçbir şey olmaz, sistemin çalışıyor bin git diyor, diğeri vizeden kesin kalırsın, boşuna harç yatırma önce tankı değiştir diyor. Araba zaten son zamanlarda gazdayken rölantide hafif bir dalgalanma yapıyordu, acaba multivalf (şamandıra) tarafında bir oksitlenme mi var yoksa tankın miadı dolduğu için mi böyle yapıyor çözemedim.
Asıl korkum vize istasyonunda ağır kusur alıp eve dönmek. Muayene sırası beklerken, randevu bulmak zaten ölümken boşu boşuna zaman ve para kaybetmek istemiyorum. Gaz kesici valf ve borularda bir sıkıntı görünmüyor ama bu tankın son kullanma tarihinin geçmiş olması emniyet açısından da büyük risk mi merak ediyorum. Bazı yerlerde okudum, tankın içindeki basınç zamanla sacı yoruyormuş, korozyon falan yapıyormuş. Allah korusun bir kaza anında patlama çatlama yapar mı? Ayrıca tankı değiştirirken regülatör veya MAP sensörü gibi diğer parçaların da tankla uyumlu olması gerekir mi yoksa sadece sac kutuyu değiştirip geçiyorlar mı?
Eğer daha önce bu şekilde muayeneye giren veya yakın zamanda tank değişimi yaptıran varsa tecrübelerini paylaşabilir mi? Simit tank kullanıyorum, markası Atiker ama sistemin beyni ve enjektörler sanırım karma takılmış. LPG tankı tarihi geçerse ne olur sorusunun cevabını tam netleştirmem lazım ki ona göre bütçe ayarlayıp sanayiye gireyim. Sadece tankı değiştirince sızdırmazlık raporu falan filan bir sürü prosedür var mı, yoksa direkt ruhsata işleniyor mu? Şimdiden vereceğiniz cevaplar için eyvallah.