Beyler selam, 2012 model 215 binde Ford Focus 1.6 TDCi aracım var, son birkaç haftadır araba resmen canımı sıkmaya başladı. Özellikle sabahları ilk marşa bastığımda motor yerinden çıkacakmış gibi sallanıyor, içeriye acayip bir vibrasyon veriyor. Işıklarda durduğumda, araç rölantideyken direksiyon resmen elimde titriyor. Vitesi D’den R’ye taktığımda ya da gaza yüklendiğimde önden bir tak diye vuruntu sesi geliyor. Kendi ustama götürdüm, krank kasnağı veya şanzıman takozu olabilir dedi ama tam emin olamadı. İnternette biraz araştırdım herkes farklı bir şey söylüyor, motor kulağı koparsa nasıl anlaşılır tam olarak teşhisi nasıl koyarız?
Geçen gün kaputu açıp bir arkadaşa gaz verdirdim, motor sanki yerinde durmuyor, öne arkaya çok fazla esneme yapıyor. Acaba bu durum şanzıman yağı basıncıyla mı alakalı yoksa direkt mekanik bir kopma mı var çözemedim. Bazı forumlarda enjektör memesi falan demişler ama motorun çalışmasında, çekişinde hiçbir sorun yok. Hatta geçenlerde akü kutup başlarında oksitlenme vardı, onları temizlettim, sigorta tablasını kontrol ettirdim elektrikle ilgili bir durum mu diye ama nafile. Titreme olduğu gibi duruyor.
Eğer daha önce başına gelen varsa, bu motor kulağı koparsa nasıl anlaşılır konusunda tecrübelerini paylaşabilir mi? Şanzıman takozunu değiştirirken nelere dikkat etmeliyim? Yan sanayi parça takarsak daha çok titreme yapar mı? Usta bir de EGR valfi kurum bağlamış olabilir, o da sarsıntı yapar dedi ama benim asıl şüphem bu kulağın kopuk olması yönünde. Arabayı lifte kaldırınca bu kopukluk gözle direkt görülür mü yoksa kulağın içindeki hidrolik mi boşalmıştır? Yardımlarınızı bekliyorum, sanayiye her gidişimde farklı bir teşhis konulmasından yoruldum.