Beyler selam, 2014 model Opel Astra 1.4 Turbo aracım var, şu an 162 bin kilometrede. Son bir aydır arabanın yakıtı resmen içtiğini fark ettim, normalde şehir içi 8 litre yakan araba şu an 12 litrelere kadar çıktı. Göstergede motor arıza lambası sarı yanınca hemen sanayiye çektim. Bilgisayara bağladık, oksijen sensörü arızası yakıt tüketimi değerlerini doğrudan etkiliyor dedi usta. Egzoz manifoldu üzerindeki sensörün uç kısmında aşırı kurumlanma ve oksitlenme tespit ettik. Bu yüzden beyin (ECU) hava-yakıt karışımını ayarlayamıyor, verileri yanlış okuduğu için sürekli zengin karışım gönderip duruyor.
Arabanın gidişinde de bir hantallık var, sanki birisi arkadan çekiyor gibi. Özellikle sabahları ilk çalıştırmada sarsıntı yapıyor, devir ibresi rölantide sabit durmuyor. Usta lambda sensörü değişecek, yan sanayi takarsak yine lamba yakar, orijinal GM alman lazım diyor ama fiyatlar malum. Bu oksijen sensörü arızası yakıt tüketimi dışında uzun vadede katalizöre veya ateşleme bobinine de zarar verir mi merak ediyorum. Daha önce başına gelen var mı? Sensörü balata spreyiyle falan temizlesek işe yarar mı yoksa boşuna mı uğraşmış oluruz? Bir de bu parça bozulunca yakıtı bu kadar aşırı artırması normal mi, valf mi tıkandı acaba diye düşünmüyor değilim.