Beyler selam, 2014 model 1.6 Ti-VCT Ford Focus aracım var, şu an 165 bin kilometrede. Son iki haftadır başıma bir iş açıldı, sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor ve araba resmen yığılıp kalıyor. Marşa basıyorum, ilk etapta rölanti biraz dalgalanıyor ama stop etmiyor. Ne zaman ki vitesi D’ye atıp ayağımı frenden çekip hafif gaza dokunsam, devir anında dibe vuruyor ve araç kapanıyor. Motor biraz ısınana kadar 3-4 kere stop etmeden yola çıkamıyorum, ısındıktan sonra ise canavar gibi, ne tekleme var ne bir şey.
Geçen gün bizim buradaki sanayide bir ustaya gösterdim, boğaz kelebeği kurum bağlamıştır dedi, söktük güzelce temizledik. Hatta MAF sensörü de kirlenmiş olabilir diye onu da özel spreyle temizledik ama nafile, sorun hala devam ediyor. Bilgisayara bağladık, belirgin bir arıza kaydı da düşmüyor ama sanki bir yerlerde hava sızıntısı var ya da bir sokette oksitlenme falan mı oldu anlamadım. Usta en son rölanti valfi ya da ateşleme bobininden şüphelendi ama emin olmadan da parça değiştirmek istemiyorum, boşuna dünya kadar masraf çıkmasın durduk yere.
Daha önce başına böyle bir durum gelen var mı? Özellikle soğuk havalarda bu sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor mevzusu kronik bir durum mu yoksa ben mi bir yerleri atlıyorum? Acaba motor beyni (ECU) dışarıdaki ısıyı yanlış mı algılıyor da zengin karışım yapamıyor? Yakıt filtresini de yeni değiştirdim ama sorun bir türlü çözülmedi. Benzer tecrübesi olan veya nokta atışı şu parçaya baktır diyen varsa yardımlarınızı bekliyorum, her sabah aynı çileyi çekmekten gerçekten bıktım usandım.