Beyler selam, 2014 model 185 binde Ford Focus 1.6 TDCİ aracım var, son bir haftadır araba resmen gitmiyor, sanki arkadan birisi asılıyor. Özellikle yokuşlarda gaza yüklendiğim an dikiz aynasından bakıyorum, arkası kapkara oluyor ortalık görünmüyor. Bu egzozdan siyah duman atması ve çekiş düşüklüğü meselesi canımı iyice sıkmaya başladı. Düz yolda bile üçüncü vitesten sonra araba bayılıyor, sanki turbo hiç devreye girmiyor gibi bir his var, araba resmen sağırlaştı.
Geçen bizim buradaki sanayide bir ustaya gösterdim, şöyle bir kaputu açtı sağa sola baktı ama net bir şey diyemedi. Bilgisayara bağladık, EGR valfi konum hatası gibi bir şeyler verdi ama usta temizleriz geçer dedi. Temizlettik, dünya para verdik ama değişen hiçbir şey yok. Hava akış metresi (MAF sensörü) fişini çekip denedik, araba o zaman daha da sapıttı. Bir de gaza yüklenince motorun sağ tarafından inceden bir tıslama sesi geliyor, acaba turbo hortumu falan mı patladı diyorum ama gözle görülür bir yarık da bulamadık.
Araba resmen yakıtı da içmeye başladı, normalde şehir içi 6 litre yakan makine şu an 10 litreden aşağı düşmüyor. Enjektörlerin işemesinden mi yoksa turbo basınç valfi arızasından mı kaynaklanıyor çözemedik. Daha önce başına böyle bir iş gelen, şuraya bak kesin ondandır diyecek biri var mı? Yoksa bu gidişle komple motoru veya turboyu kucağa alacağız gibi duruyor, masraf iyice büyümeden nokta atışı bir tavsiyeye ihtiyacım var.