Beyler selam, bizim 2012 model 1.6 TDCİ Ford Focus (185 bin kmde) dün yolda bıraktı bırakacak. Geçen hafta hararet ibresi bir ara hafif oynar gibi oldu ama pek oralı olmadım, klimadandır dedim geçtim. Bugün bir kontrol edeyim dedim, kaputu açınca şok oldum; genleşme kavanozunun içi bildiğin çamur dolmuş. Yağ çubuğunu bir çektim ki ucu tahin pekmez kıvamında sütlü kahve gibi bir tortuyla kaplı. İnternette araştırdım, motor yağına su karışması belirtileri tam olarak bunlar zaten. Araba rölantide çalışırken de egzozdan bembeyaz duman atıyor, geniz yakan bir kokusu var.
Sanayideki usta direkt Hacı bu silindir kapak contası koyvermiş, motoru açacağız dedi ama ben yağ soğutucusu mu patladı diye arada kaldım. Arabanın devirdaim pompası daha yeni değişti, termostat valfi de sağlam görünüyor ama suyun içine yağ basınca sistemde basınç artmış. Eğer yağ soğutucusundansa belki daha ucuza kurtarırız ama conta gittiyse kapak taşlama falan derken dünya masraf çıkacak. Çekişten de acayip düştü, sanki motorun içinde biri fren yapıyor gibi bir his var.
Daha önce bu motor yağına su karışması belirtileri ile karşılaşan veya bu kilometredeki Focusta benzer sorun yaşayan var mı? Hararet müşürü veya soğutma sistemiyle ilgili başka bir sensör hatası bunu tetikler mi? Bir de bu radyatördeki yağlı çamuru temizlemek için özel bir katkı mı lazım yoksa komple parçaları mı değiştireceğiz? Blok içinde oksitlenme başlamasından da korkuyorum, usta usta gezip daha fazla rezil olmak istemiyorum, tecrübeli olanlar fikir verirse sevinirim.