Beyler, 2015 model 168 bin kilometredeki Ford Focus aracımda son iki haftadır acayip bir hantallık baş gösterdi. Gaza basıyorum ama araba sanki boğuluyor, devir yükseliyor hız gelmiyor. Özellikle yokuş çıkarken araç resmen can çekişiyor. Sanayideki egzozcu arkadaşa gösterdim, elini egzozun ucuna tuttu, gaz çıkışı zayıf, bu araba nefes almıyor dedi. Kendi kendime katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır diye düşünürken iyice pimpiriklendim. Alt taraftan, özellikle kalkışlarda böyle metalik bir tıkırtı sesi de gelmeye başladı.
Dün bilgisayara bağladık, oksijen sensörü verileri biraz dengesiz görünüyor ama usta sensörden ziyade içindeki petekler dağılmış olabilir diyor. Bu zımbırtı tıkandığı zaman oluşan geri basınç yüzünden motorun üst kapağına veya egzoz manifoldu contasına zarar verir miyiz ondan korkuyorum. Yakıt tüketimi de şehir içinde 8 litreden 12-13 litrelere fırladı. Sabahları aracı çalıştırdığımda egzozdan bildiğin çiğ yakıt kokusu ve çürük yumurta kokusu karışımı rezil bir koku geliyor.
Daha önce başına böyle bir olay gelen var mı? Bazıları içini boşaltalım, araba rahatlar diyor ama muayenede sıkıntı çıkar mı, egzoz emisyon değerleri ne olur kestiremiyorum. Konvertörün içi mi tıkandı yoksa sensörde mi bir oksitlenme var tam emin olamadım. Bu meretin bozuk olup olmadığını anlamanın daha kesin bir yolu var mı? Yoksa direkt söküp bakmak mı lazım? Tecrübeli arkadaşlar bir el atarsa sevinirim, sanayide boş yere parça değiştirmek istemiyorum.
ID: 2