Beyler selam, elimde 2014 model 185 bin kilometrede bir Ford Focus 1.6 TDCİ var. Arabayı yaklaşık üç senedir kullanıyorum, normalde şehir içi 5.5 - 6 litreyi geçmezdi ama son bir aydır araba adeta yakıtı içiyor. Yol bilgisayarında 9 litrenin altına düşemiyorum, gaza biraz yüklendiğimde arkadan kara tren gibi duman atıyor. Geçen hafta sanayide bir ustaya gösterdim, Dizel araç neden çok yakmaya başlar diye sordum, üstünkörü baktı mazot pahalı ondandır diye şaka yaptı ama durum ciddi. Araba eskisi gibi çekmiyor, sanki arkadan biri çekiyormuş gibi kasılıyor, devirlenirken nazlanıyor.
Kendi imkanlarımla biraz araştırdım, MAF sensörü kirlenmiş olabilir dediler, balata spreyiyle temizledim ama pek bir şey fark etmedi. Arıza lambası yakmıyor ama bilgisayara bağladığımızda EGR valfi konum hatası veriyor gibi oldu sonra sildi usta. Enjektörlerden şüpheleniyorum, sanki enjektör işemesi var gibi bir koku da geliyor çiğ yakıt kokusu gibi. Sabahları ilk çalıştırmada araba biraz sarsıntılı çalışıyor, ısınana kadar kendine gelmiyor. Turbo hortumlarını kontrol ettim, gözle görülür bir çatlak yok ama bu yakıt artışının mantıklı bir açıklaması olması lazım.
Özellikle düşük devirlerde araba iyice hantallaştı. Geçen gün uzun yola çıktım, sabitledim 110a, normalde koklaması gereken yerde yine 8 litrenin altına inmedi. Oksijen sensörü veya partikül filtresi (DPF) dolmuş olabilir mi diye düşünüyorum ama dediğim gibi ekranda bir uyarı yok. Bu tarz bir durum yaşayan, Dizel araç neden çok yakmaya başlar sorusuna nokta atışı çözüm bulan var mı aranızda? Beyinden mi kaynaklanıyor yoksa mekanik bir tıkanıklık mı var çözemedim, boşa masraf yapmadan önce bir akıl danışmak istedim. Şimdiden eyvallah.